Motto

Motto: "Acestea sunt principiile mele. Daca nu va plac, am altele" - Groucho Marx

miercuri, 3 august 2011

Trei filme

Salut,

Hai sa va povestesc impresiile despre trei filme vazute de curand, destul de diferite dar interesante, creatoare de impresii si sentimente si care merita vazute.

In ordine cronologica, Five Minarets in New York, desi am vazut pareri ca e considerat cam telenovelistic si lacrimogen, poate pentru ca e turcesc si asa sunt ei mai pasionali, mi-a placut in primul rand pentru ca e alert (daca-l privesti ca film de actiune), dar mai ales pentru ca ofera o privire asupra problemei terorismului musulman, din partea cealalta, un fel de "Cruciadele vazute de arabi" si, din punctul lor de vedere, se vede mai nuantat, adica sunt si musulmani rai dar majoritatea sunt buni, cum se intampla si de partea cealalta a baricadei. In concluzie, mi-e mi-a produs ceva senzatii si, deci, mi-a placut.
Al doilea, The Courageous Heart of Irena Sendler, e impresionant prin curajul, pragmatismul si hotararea de neclintit a unei femei de a salva copii evrei din ghetoul Varsoviei, intuind ce se va intampla cu ei si, din pacate, avand cumplita dreptate, majoritatea parintilor acestor copii sfarsind in lagarul de la Treblinka. Filmul e concentrat, fara inflorituri, la fel ca personajul principal, avand intreaga fiinta canalizata pe un singur scop. Viata personala trece cu totul in planul secund, in fata misiunii pe care o indeplineste cu precizie de profesionist, organizand o adevarata retea care va scoate din ghetou 2500 de copii. E impresionanta daruirea de sine a unora de langa noi, aproape de neconceput pentru noi ceilalti, obisnuitii.
Ultimul, Last Night, e povestea unui cuplu si a felului cum se aluneca unul pe langa altul intr-o casnicie. Aranjamentul e format din prea multe coincidente, dar cu pasi marunti si previzibili clivajul se produce. Acum e mai putin important pana unde se ajunge de fiecare parte, alunecarea se produce totusi. Desi nu te surprinde prea mult desfasurarea, e prezentata intr-un mod subtil si care o face credibila. E de tinut minte, totusi, o replica, un sfat pe care un prieten il da pretendentului la patul sotiei si care face lumina in hatisul de sentimente contradictorii al personajelor: "Nu conteazã jurãmintele, dar anii nu-i poti lua înapoi. N-o sã poti sterge niciodatã anii petrecuti alãturi de sotul ei. În clipa în care vei încerca, totul va dispãrea." Pana la urma asta ramane, in situatii disperate, paiul care te poate salva.


Vizionari placute, pe data viitoare!

3 comentarii:

  1. Tocmai aveam nevoie de o astfel de recomandare; iti ia timp sa cauti filmul care-ti va placea;bravo, super sa spun ca stii tu cine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. sfat de la Noemi: sa mai pui si imagini! ;)

    RăspundețiȘtergere