Motto

Motto: "Acestea sunt principiile mele. Daca nu va plac, am altele" - Groucho Marx

joi, 23 iunie 2011

Arta anti-conversatiei

Salut,

Pentru ca arta conversatiei este teoretizata de mult, mi se pare interesant si foarte actual sa vorbim despre arta anti-conversatiei. Aceasta s-a nascut din instinctul de autoaparare in fata valului de palavrageala care ne inconjoara. Oricat de "unfriendly" ti-ai construi (inter)fata, vor exista unii care din naivitate, neatentie, nepasare sau rea intentie vor incerca sa treaca linia si sa te intrebe, de exemplu:   "Ce zici de divortul lui X de Y? Au dat astia o ora la televizor numai despre asta" sau" Ai vazut ce antrenor au adus astia la Dinamo?" Ei, aici intervine arta ta: trebuie sa fii ca o gaura neagra, "stealth", sa absorbi totul, sa nu reflecti nimic sau daca, din politete, reflecti ceva sa fie neinteligibil, greu de interpretat, cum ar fi: "hmmm..." sau "n-am deschis televizorul ieri...". Ii va provoca un mic dezechilibru care, de obicei, il face sa devina nesigur si sa renunte, pentru ca nu prea stie cum sa te abordeze in continuare. Oricum, va gasi pe cineva care sa muste momeala mai usor. Asta daca practici aceasta arta la modul soft. Daca preferi artele martiale poti  sa incerci si: "de ce crezi ca m-ar interesa asta?" sau "nu ma uit la porcarii de genul asta". Asa il vei determina sa faca un pas inapoi. Oricum, ca pastrezi relatiile e bine ca, in orice varianta, sa condimentezi totul si cu un zambet sau ceva asemanator, care la o adica, poate fi interpretat si ca: " glumeam, ce te-ai speriat asa?"
Am experimentat de curand (Noemi stie): -" Ce seamana fiica dv. cu dv.!" -"Mda..."...(pauza de reluare a atacului pe alta cale)...-" Batrana ce mai face?" -" Tot cam asa..."...(pauza)... Totul trebuie sa fie cat mai vag si sa necesite intrebari suplimentare, care sa-i ingreuneze munca. Cei mai multi renunta sa se mai oboseasca.
Acum, ca orice e bun, nu trebuie consumat in exces. Adica sa avem grija sa nu faultam interlocutori cu adevarat interesanti sau chiar pe cei neinteresanti sa nu-i facem sa se simta umiliti, ci doar sa inteleaga ca nu ne intereseaza subiectul. Asa, daca au inteligenta necesara, vor sti sa-si aleaga subiectele cand te vor aborda alta data (daca te vor mai aborda).

Va urez succes si conversatii placute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu